Pierwszy limeryczny konkurs XXI wieku: limeryk kulinarny.
Termin przysyłania prac: 31 stycznia 2001.
Ogłoszenie wyników: w miarę możliwości w połowie lutego.
Karnawał to świetny czas na ogłoszenie konkursu kulinarnego. Bo to i je się sporo
różnych różności, i humory dopisują...
Prosiliśmy o limeryki, które jednocześnie są przepisami kulinarnymi.
Spośród nadesłanych utworów poniższe uzyskały osiem lub więcej punktów.
W przypadku jednakowej oceny ogólnej wyżej ocenialiśmy ten limeryk, który miał
więcej punktów za zgodność z wymaganiami konkursowymi.
W przypadku równej liczby punktów za spełnienie wymagań konkursowych, kolejność
była obiektywnie ustalana przez Komisję.
Oto nagrodzone utwory:
Znany siatkarz Paweł Papke
zdradził przepis swój na babkę:
"Graj w zespole
Ruch-Podole
i miej cierpliwości kapkę."
(Bartek Wawrzyńczak) |
10
|
Pewien pan opodal Narewki
szybki przepis miał na nalewki.
Się landrynki wsypuje,
potem z wódką miksuje,
potem tylko rozlać z konewki.
(Marek Trzebski) |
9 1/2
|
Kartoflanka
Kulinarne wyczyny Francuza
przewyższały krojenie arbuza.
Kartoflanki pitrasił,
po francusku grymasił,
więc od żony dorobił się guza.
(Jerzy Chudziński) |
9
|
Raz kowboje w goracym Teksasie
piekli steki na buta obcasie.
Jak ich piekło już w stopy,
to biegali do szopy
i chłodzili się poniewczasie.
(Edward Dornia) |
8 1/2
|
Na bigosik po polsku -- z wkładeczką,
zakrapiany co nieco wódeczką:
Weź kapusty beczkę,
mięsiwa troszeczkę
i zajadaj bigosik z coreczką.
(Hanna Sierakowska) |
8 1/2
|
Pewien pan, który mieszkał w Gruszkach
ciągle myślał o damskich nóżkach.
Lecz najbardziej na świecie
lubił te w galarecie,
a te pierwsze to na poduszkach.
(Marek Trzebski) |
8 1/2
|
Na obrżeżach żył Saragossy
facet, co robił bigosy.
Mieszał wino z kapustą
oraz wieprzowiną tłustą
i wył przy tym w niebogłosy.
(Edward Dornia) |
8 1/2
|
Ze Szczecina pewnej podwiki
były słynne jarskie szaszłyki.
O przepis zapytana,
wyjaśniała do rana,
na przekąskę serwując seks dziki.
(Marek Trzebski) |
8
|
Zapiekanka
Zapiekankę szykował pan z Helu,
ugoszczenie miał bowiem na celu.
Teriyaki przyprawił,
cynamonem poprawił,
obierając apetyt zbyt wielu.
(Jerzy Chudziński) |
8
|
Raz Hilda z Dortmund Strasse
robiła wurst, czyli białą kiełbasę.
Dodala tam majeranku,
pieprzu oraz szafranku
i kminku na okrasę.
(Edward Dornia) |
8
|
Pewien gosc z Marganitto
apetyt mial na burrito.
Już posiekał cebulę,
łzy wycierał w koszulę
i żałował, że nie jest kobitą.
(Edward Dornia) |
8
|
Poniżej prezentujemy limeryk wyłączony ze współzawodnictwa:
Przepis taty na obiad dla dzieci:
Wziąć składniki dowolne, jak leci,
wsypać pieprzu i soli,
pogotować do woli,
rzadkie odlać, a gęste -- do śmieci.
(Grzegorz Gigol) |
10 1/2
|
Pozostałych nadesłanych limeryków postanowiliśmy nie publikować.
Jedyną nagrodą, jaką możemy teraz zaproponować zwycięzcom, jest sława.
Obiecujemy jednak, że kiedy już znajdziemy sponsorów (poszukiwania trwają),
nadrobimy zaległości i wszystkim laureatom przyznamy nagrody rzeczowe.
Może warto jeszcze raz zapoznać się z zasadami
nadsyłania i oceniania prac?
|